DPlot Forum Index DPlot
http://www.dplot.com
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Legend/Labels dialog: one set of symbols?

 
Post new topic   Reply to topic    DPlot Forum Index -> Suggestions/Questions
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Roberto



Joined: 16 Mar 2008
Posts: 102
Location: Netherlands Beek en Donk

PostPosted: Sat Jul 15, 2017 12:17 pm    Post subject: Legend/Labels dialog: one set of symbols? Reply with quote

Hi,

1) In the Legend/Labels dialog there's an 'alpha' button to add symbols but clicking on that button a dialog shows up offering only a single fixed set of symbols.

I remember in the past copy-paste through the Windows Character map dialog didn't work (other mathematics/physics characters) but when just trying I succeeded in adding at least an euro sign.

Nevertheless my question stands: is it normal that the Legend/Labels-Alpha dialog in DPlot only features a single limited set of special characters? Or should there be a button to browse in other fonts?

2) Selecting special characters from the Legend/Labels dialog - Alpha button doesn't work: there's a single set of characters to choose from but once selecting any of those nothing is added to a Legend title or curve label text.
I remember in the past when using the Alpha button I could add symbols and they were added along with control characters (consuming a lot of line space when adding multiple special characters).

Sorry for the fuzzy 'I remember' stuff: I'm an on and off DPlot user. Sometimes I use DPlot a lot while other times there are weeks or months in between... not the ideal situation for getting to know software well Embarassed
_________________
Roberto
Back to top
View user's profile Send private message
DPlotAdmin
Site Admin


Joined: 24 Jun 2003
Posts: 2304
Location: Vicksburg, Mississippi

PostPosted: Sat Jul 15, 2017 1:03 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
1) In the Legend/Labels dialog there's an 'alpha' button to add symbols but clicking on that button a dialog shows up offering only a single fixed set of symbols.


Yes, the Symbol font is the only one accessible with the alpha button. You can enter Wingdings 1, 2, or 3 characters with {\w1text}, {\w2text}, or {\w3text}, but it is inconvenient because you can't see what those characters look like (at least not within this dialog). I should probably expand that "Insert Symbol" dialog to include the Wingdings fonts.

Quote:
but when just trying I succeeded in adding at least an euro sign.


This should work with any character that is part of the same character set used by the font you're using for the legend. If you're using Arial or any "normal" text fonts the euro symbol is #8364 and it will work fine.

Quote:
Selecting special characters from the Legend/Labels dialog - Alpha button doesn't work


Worked fine for me just now, but you have to make sure to click the Select button so that the character appears in the Insert box.
_________________
David Hyde
support@dplot.com
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Roberto



Joined: 16 Mar 2008
Posts: 102
Location: Netherlands Beek en Donk

PostPosted: Sat Jul 15, 2017 2:30 pm    Post subject: Reply with quote

Hi David,

More characters would be useful in theory. However, Wingdings contains a lot of off-topic characters (for plotting graphs).
How comes only Symbol and Wingdings 1,2,3 are supported and not any symbol font or rather any font?
Fonts may contain 6500+ characters: character numbers 0 to 10FFF0. With fonts the character numbers are categorized: one set of numbers is supposed to be used for Latin text, an other for symbols, etc.
If DPlot only uses the character number range for symbols (range F000 - F0FF) then any dedicated symbol font could be used in DPlot so it confuses me only the four mentioned symbol fonts could be used.

If DPlot would support any symbol font it would be useful for technical realms having their own dedicated font sets or perhaps a companies house style could be reflected in their plots made with DPlot. (Eventhough a workaround for the latter could be setting a companies own font in DPlot).
Anyway, I know I had troubles more than once to add the correct e.g. units along e.g. axes and had to go second choice by e.g. using full words instead of 'official' units. However, the symbol font supported by DPlot also helped me out several times with containing e.g. micro, delta, ohm, etc.
Perhaps a dedicated symbol font for DPlot would be nice: containing a bunch of technical symbols commonly related to all supported plot types Razz

Oops, yes I forgot to select the character using the select button. I assumed highlighted = selected. Sorry: the mentoned 'bug' is not a bug; it works fine actually. Sometimes trying hasty one overlooks whole buttons apparently Smile
_________________
Roberto
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DPlot Forum Index -> Suggestions/Questions All times are GMT - 5 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group